Caring Wood

Caring Wood is a country home for three generations of the same family, incorporating formal, communal and private spaces. Set in 84 acres its brief was to embody the spirit of the English country house and estate in a design which would embrace its context and landscape, while providing a carbon neutral response to climate change. The project was subject to a rigorous planning process to achieve consent under PPS7.

The house engages in the dialogue of critical regionalism: progressive design practice which is also infused with a spirit of local identity. The relationship with the landscape takes precedence, with the central core and four oast towers growing from the contours of the hill. The language of the oast is manipulated to provide a contemporary passive environmental response which manifests itself as a sculptural roof form.

Photographs – Heiko Prigge

getting fit